RYHMÄT KÄYNNISTYVÄT KESÄKUUN ALUSSA - KATSO VIIKKO-OHJELMA JA ILMOITTAUDU!

25.5.2020

Versossa aloitellaan vertaisryhmätoimintaa kesäkuun alusta lähtien. Jokaisen ryhmän aloituspäivä sovitaan ohjaajan ja osallistujien kanssa. Katso kesäajalle suunniteltu viikko-ohjelma ja ilmoittaudu Niinalle haluamaasi ryhmään sähköpostitse: niina.koskelin@hyvinkaanverso.fi Lisätietoja puh. 0407644 356
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::




MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITON OHJEITA YHDISTYSTEN TOIMINTAAN
Hallitus on ilmoittanut voimassa olevien koronarajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta.
Linjasimme kahdeksan ohjeen listan yhdistyksen toimintaan korona-aikana.




Rajoitukset kevenevät – pandemia on kuitenkin läsnä

Kevät 2020 jää historiankirjoihin ikävänä koronakeväänä. Se on rajoittanut niin liiton kuin jäsenyhdistysten toimintaa erittäin merkittävällä tavalla. Liitossa on alusta saakka otettu erittäin varovainen ja vastuullinen linja epidemian suhteen. Varovaista linjaa tullaan myös jatkamaan.

Kaikki liiton toiminta on toistaiseksi verkossa tai sitä tehdään puhelimen välityksellä. Ennen elokuuta liitto ei tule järjestämään koulutuksia tai kursseja. Tarkemmat päätökset syksyn suhteen tehdään elokuun alkupuolella.

Jäsenyhdistyksistä on pyydetty yhtenäistä linjaa siitä, miten tulisi toimia 1.6 alkaen, kun korkeintaan 50 hengen tilaisuudet ovat jälleen sallittuja.

Liiton on vaikea antaa yksityiskohtaisia suosituksia tilanteessa, jossa myös aluehallintovirastot, kunnat ja ministeriöt antavat omia suosituksiaan. SOSTE on vaatinut ministeriöitä ja aluehallintovirastoja antamaan yhtenäiset suositukset myös järjestökentälle. Mikäli sellaiset luodaan, ne ovat aina ensisijaisia liiton suosituksiin nähden:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::OHESSA MUUTAMIA OHJENUORIA JÄSENYHDISTYKSIÄ VARTEN:
• Yleisiä tilaisuuksia sisätiloissa tulee välttää, mikäli mahdollista. Kun järjestetään toimintaa, on vahva suositus järjestää sitä ulkona. Tähän on nyt paras mahdollinen vuodenaika.
• Jos toimintaa viedään sisätiloihin, tulee tarkasti pitää kiinni riittävän suurista turvaväleistä osallistujien kesken. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että osallistujien määrää tulee rajoittaa.
• Huolehditaan siitä, että kaikki osallistujat pesevät käsiään aktiivisesti.
• Syrjiminen ei ole sallittua, ei myöskään riskiryhmään kuulumisen perusteella, joten riskiryhmään kuuluvien osallistumista ei voi rajoittaa. Tämän vuoksi esimerkiksi henkilöllisyyden tarkastaminen on tarpeetonta. Yhdistykset voivat kuitenkin ohjeistaa riskiryhmään kuuluvia jäämään vapaaehtoisesti pois toiminnasta.
• Mikäli osallistuja on sairaana, hänet tulisi ohjata kotiin välittömästi.
• Jos sääntöjen noudattamatta jättämisestä syntyy konflikteja, ne hoidetaan samalla tavalla kuin muut yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät konfliktit.
• Mikäli selviää, että yhdistyksen tiloissa on vieraillut koronavirukselle mahdollisesti altistunut henkilö, on muiden altistuneiden jäljittäminen terveysviranomaisten tehtävä. Tieto koronavirukseen sairastumisesta on terveystieto.
• Yhteystietojen antamiseen ei voi velvoittaa.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Järjestökentän huoli kohderyhmän jaksamisesta on suuri. Kaikkien jäsenyhdistysten työntekijöiden tulee kuitenkin huolehtia myös omasta terveydestään ja jaksamisestaan. On miltei selvää, että elämme niin sanotun uuden normaalin käyttäytymisen aikaa. Pandemia poistuu, mutta tavat toimia riski- ja kriisitilanteissa ovat tulleet jäädäkseen.

Tämän vuoksi kannustammekin uudenlaisiin toimintamalleihin, jossa toiminta tapahtuu verkossa, puhelinten välityksellä – sekä ehkä enemmän myös perinteisenä asiakastyönä, jossa välimatkojen pitäminen ja suojautuminen on helpompaa kuin ryhmässä.

Lisätietoja:
Janne Jalava, kehitysjohtaja, janne.jalava@mtkl.fi
Oskari Korhonen, lakimies, oskari.korhonen@mtkl.fi:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::






Ajankohtaista tietoa somessa ja verkossa

Päivitämme mielenterveysyhdistyksille suunnattua tietoa jatkuvasti Revanssin verkkouutisiin, Facebookin MTKL Yhdistysuutisiin sekä Liitto tukee yhdistyksiä verkossa ja puhelimitse -sivulle. Niitä seuraamalla saat nopeimmin poikkeustilanteen tietoa jäsenyhdistyksille suunnatusta toiminnasta ja tuesta!







Twitter




Yhdistysuutiset




Instagram




mtkl.fi










Jäsenkirje lähetetään kaikille Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistyksille sekä yhdistysten luottamushenkilöille.

Muokkaa tilaustietojasi tai peruuta jäsenkirjeen tilaus. Lue tietosuojaselosteemme.

Copyright © 2020 Mielenterveyden keskusliitto, All rights reserved. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::